Buah Pinggang Sihat

5 Tabiat Yang Perlu Dicegah Untuk Panjangkan Hayat Buah Pinggang

keep-your-kidney-running
  1. Jangan biasa kan diri menahan kencing kerana ia akan meningkatkan tekanan pada urin dan juga boleh menjadi punca penyebab  batu karang . Sentiasa bersegera ke tandas jika sudah terasa ingin membuang air kecil. 
  1. Diet yang tidak seimbang juga seperti  mengambil sumber protein daripada haiwan secara berlebihan seperti daging (red meat) boleh  mengganggu metabolik pada buah pinggang. Satu lagi pengambilan garam pula tak dipantau juga sangat merbahaya kepada kesihatan untuk jangka masa yang panjang. Had pengambilan garam sepatutnya tidak lebih daripada 5 gram sahaja sehari. Pengambilan garam yang tinggi boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan seterusnya boleh merosakkan buah pinggang
  1. Ramai juga yang ambil mudahpengambilan air kosong yang cukup. Bila kurang air dalam badan,  buah pinggang tidak dapat menapis darah dengan baik dan yang lebih kritikal ia boleh menyebabkan bahan  buangan dan toksin di dalam badan makin menimbun. Lama kelamaan bukan sahaja boleh menjejaskan buah pinggang sahaja tetapi lain-lain organ dalaman juga.
  1. Pastikan sentiasa mendapat kualiti tidur yang mencukupi.
  1. Menurut kajian pengambilan gula berlebihan setiap hari akan meningkatkan risiko masalah protein dalam air kencing. Selain itu kafein yang tinggi juga boleh menyebabkan tekanan berlebihan pada buah pinggang dan boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang dalam jangka masa yang panjang.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll To Top